5× tipy jak fotit profesionální fotografie jídla

Jak fotit jídlo. Fotografování jídla je o správném světle! Nejlepším tipem pro začátečníka je uvědomit si při focení intenzitu a směr jakým světlo dopadá na jídlo. Zde je několik tipů, jak začít fotit jídlo.

  • Fotografujte při přirozeném světle. Nepoužívejte umělé světlo a ani vestavěný blesk.
  • Pohybujte se a najděte nejlepší zdroj světla. Neomezujte se pouze na fotografování ve vaší kuchyni. Dost možná, že nejlepší světlo pro focení potravin je ráno ve vaší ložnici a v obývacím pokoji v podvečer.
  •  Zkuste fotografovat z několika úhlů. Některé jídlo vypadá na talíři lépe shora (například, pizza) nebo ze strany (hamburgery). Jiné pod úhlem 45 stupňů (nápoje). Zkuste se pohybovat okolo talíře a fotografovat jídlo pod různými úhly.
  • Minimalizujte nepořádek. Někdy lžíce, ubrousek nebo přeplácané pozadí odpoutá pozornost. Soustřeďte se na to, co je nejdůležitější. Nepřibližujte se natolik blízko, že by diváci nemohli poznat co je to za jídlo.
  • Použijte malou hloubku ostrosti. Lidé preferují fotografie detailu s lehce rozmazaným pozadím.  Toho dosáhnete nastavením malého clonového čísla f / 1.8. při ohniskové vzdálenosti objektivu 50mm.
Jak fotit jídlo

Jak fotit jídlo: Odstraňování běžných problémů při focení jídla

Vaše fotografie jsou rozmazané. Rozmazané fotografie jsou způsobeny chvěním fotoaparátu. Mezi řešení patří:

  1. držte fotoaparát pevněji (to však snadněji řekne, než udělá)
  2. používejte stativ s dálkovou spouští tak aby váš fotoaparát zůstal při fotografování zcela v klidu
  3. používejte vyšší rychlost závěrky, (kratší čas expozice však bude vyžadovat větší otevření clony vašeho fotoaparátu) a / nebo se přesuňte do místa s větším množstvím světla
  4. zvyšte citlivost ISO. Vyšší hodnotou ISO snížíte množství potřebného světla (vysoké ISO však může snížit kvalitu obrazu).

Vaše barvy nejsou k životu věrné.

Vypadá jídlo na talíři velmi modře, žlutě, růžově nebo zeleně? Barvy můžete opravit pomocí nástrojů vyvážení bílé v softwaru! Barvy ožívají správným nastavením vyvážením bílé. Nastavte formát fotografií na RAW, budete tak mít možnost později snadnější nastavit vyvážení barev.

Vaše fotografie prostě nemají to „cool“ jak fotky od profesionálních fotografů.

Zkušení fotografové jídla používají objektivy, které jim umožňují nastavit malou hloubku ostrosti a zvýraznit tak předmět fotografie. Poté na počítači vyladí kontrast, úroveň a ostrost fotografií jídla. Pomocí několika malých úprav můžete pak vytvořit cool fotku.

Více o hloubce ostrosti a nastavení clony zjistíte v článku Jak nastavit clonu. Zajímá vás jak kombinovat ISO clonu a čas expozice? Vše důležité naleznete v článku Jak nastavit fotoaparát a začít hezky fotit