Skip to content

Magazín pro fotografy

Nejlepší svíčková na smetaně recept

Posted on 31 prosince, 202118 listopadu, 2023 By Lubina Ivo

Na svíčkovou na smetaně pro 4 osoby si prosím připravte:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 100 g špeku /slaniny
  • 2 bílé cibule
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1/4 celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • olej na orestování pečení
  • brusinky a citron na ozdobu
  • houskový knedlík k podávání

Svíčková na smetaně postup přípravy

  1. Na přípravu svíčkové omáčky se klasicky používá pravá svíčková z hovězího masa. Místo tohoto kusu masa ale můžete použít i jiné části. Například plec, roštěnec nebo zadní hovězí.
  2. Jako první maso prošpikujte. Špek nebo slaninu nakrájejte na tenké špalíčky a dejte je do mrazáku, ať se s nimi pak lépe pracuje. Následně vyřežte nožem zářezy do masa a do nich vložte špalíčky špeku. Celý kus masa můžete ještě převázat nití, aby vše lépe drželo.
  3. Následně maso ze všech stran prosolte a zprudka ho orestujte na oleji v hrnci v tlustým dnem. Po pár minutách maso vytáhněte a na výpeku z něj orestujte cibuli. Počkejte, než zesklovatí, poté k ní přidejte omytou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Opékejte do zlatova.
  4. Zeleninu pak zasypte cukrem. Cukr nechte zkaramelizovat. Přidejte také ocet, koření a vše nechte povařit, ať se chutě propojí. Koření do svíčkové dejte do látkového sáčku, ať se vám později z omáčky snáze vytahuje.
  5. Maso vložte zpět do směsi na omáčku. Vše podlijte vývarem a přeneste do pekáčku.
  6. Pečte na 180 stupňů cca 2 hodiny tak, aby vše změklo. Maso by mělo být vždy ponořené.
  7. Až bude vše dopečené, vytáhněte maso a nechte ho odpočívat ve druhém pekáčku v rozehřáté troubě. 
  8. Ze směsi vytáhněte pytlíček s kořením a vše důkladně rozmixujte. 
  9. Omáčku můžete ještě propasírovat přes sítko. Nakonec přilijte smetanu ke šlehání a omáčku ještě dochuťte dle vašich preferencí. Omáčku zahřejte na sporáku, ať je teplá.
  10. Maso pokrájejte na tenké plátky, přelijte ho omáčkou a ozdobte plátkem citronu a brusinkami. Citron můžete ještě zastříknout šlehačkou ve spreji. Svíčkovou podávejte s houskovým nebo s karlovarským knedlíkem a s vychlazeným pivem. 
Rychle a chutně

Navigace pro příspěvek

Previous Post: Jak začít běhat
Next Post: Jak investovat. Praktické tipy pro začínající investory

Přečtěte si také:

Červený boršč s fazolemi Červený boršč s fazolemi Rychle a chutně
Recept na vařené hlávkové zelí s křenem pro 4 porce Recept na vařené hlávkové zelí s křenem pro 4 porce Recepty ze zelí
Klasická fazolová polévka Klasická babiččina fazolová polévka Rychle a chutně
Americké palačinky Americké palačinky Rychle a chutně
Fazolová polévka z fazolí z konzervy Fazolová polévka z fazolí z konzervy Rychle a chutně
Bílá fazolová polévka s klobásou a zeleninou Bílá fazolová polévka s klobásou a zeleninou Rychle a chutně
Salát z bílých fazolí a tresky Salát z bílých fazolí a tresky Rychle a chutně

Nejnovější články

  • Jak fotografovat Měsíc pomocí chytrého telefonu
  • Q3
  • 9 tipů na focení: Jak získat skvělé fotky i ve tmě
  • Jak na přirozené fotky rodin: Zachyťte okamžiky, které mají duši
  • 9 tipů na focení lifestyle portrétů: Jak zachytit příběh v obraze
  • Jak fotit
  • Vybavení
  • Tipy na focení
  • Astro & Foto

Copyright © 2025 .

Powered by PressBook Blog WordPress theme