Skip to content

Magazín pro fotografy

Tipy pro stravu s nižším obsahem soli

Posted on 1 října, 2022 By Padne Krivky

Pokud jste si přečetli informace o soli, jistě víte, že příliš mnoho soli může způsobit zvýšení krevního tlaku, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Následující tipy vám mohou pomoci snížit množství soli.

Nemusíte si přidávat sůl do jídla, abyste jí jedli příliš mnoho – přibližně 75 % soli, kterou sníme, je obsaženo v každodenních potravinách, které si kupujeme, jako je chléb, snídaňové cereálie a hotová jídla.

Nezapomeňte, že ať už jíte doma, vaříte nebo jíte venku, nepřidávejte si sůl do jídla automaticky – nejprve ho ochutnejte.

Mnoho lidí přidává sůl ze zvyku, ale často je to zbytečné a jídlo vám bude chutnat i bez ní.

Nakupujte potraviny s nižším obsahem soli

Při nakupování potravin můžete podniknout kroky ke snížení příjmu soli:

  • Při nákupu běžných potravin porovnávejte výživové údaje na obalech. Příjem soli můžete skutečně snížit tím, že zkontrolujete etiketu a vyberete si pizzu, kečup nebo snídaňové cereálie s nižším obsahem soli. Zkuste si při nákupu potravin vybrat 1 potravinu týdně, kterou budete kontrolovat a vyměňovat.
  • Vybírejte si uzený hřbet se sníženým obsahem soli. Uzeniny a ryby mohou mít vysoký obsah soli, proto se je snažte jíst méně často.
  • Kupujte konzervovanou zeleninu bez přidané soli. Totéž udělejte s konzervovanými luštěninami.
  • Dávejte si pozor na obsah soli v hotových omáčkách na těstoviny. Rajčatové omáčky mají často nižší obsah soli než sýrové omáčky nebo omáčky obsahující olivy, slaninu nebo šunku.
  • Pro zdravější svačinky volte ovoce nebo zeleninu, například mrkvové nebo celerové tyčinky. Pokud se chystáte sníst chipsy nebo krekry, zkontrolujte etiketu a vyberte si ty s nižším obsahem soli. Nezapomeňte také zkontrolovat obsah tuku a cukru.
  • Nešetřete sójovou omáčkou, hořčicí, nakládanými okurkami, majonézou a dalšími stolními omáčkami, protože všechny mohou mít vysoký obsah soli.

Vařte s menším množstvím soli

Mnoho lidí při vaření přidává do jídla sůl. Existuje však mnoho způsobů, jak jídlo dochutit, aniž byste museli používat sůl.

Podívejte se na tyto alternativy soli:

  • Místo soli používejte černý pepř. Vyzkoušejte ho na těstoviny, míchaná vejce, pizzu, ryby a polévku.
  • Přidejte čerstvé bylinky a koření do těstovinových pokrmů, zeleniny a masa. Vyzkoušejte česnek, zázvor, chilli a limetku do smažených pokrmů.
  • Místo kostek nebo granulí si připravte vlastní vývar a omáčku nebo se poohlédněte po výrobcích se sníženým obsahem soli.
  • Zeleninu, jako jsou červené papriky, rajčata, cukety, fenykl, pastinák a dýně, zkuste zapéct nebo opéct, abyste zvýraznili její chuť.
  • Připravujte omáčky ze zralých rajčat a česneku.

Stravování se mimo domov: tipy ohledně soli

Pokud jíte v restauraci nebo kavárně nebo si objednáváte jídlo s sebou, můžete jíst méně soli tím, že si chytře vyberete potraviny s nižším obsahem soli.

Pizza: místo feferonek, slaniny nebo sýra navíc si vyberte zeleninovou nebo kuřecí přílohu.

Těstoviny: místo slaniny, sýra nebo salámu si vyberte těstoviny s rajčatovou omáčkou se zeleninou nebo kuřecím masem.

Burgery: vyhněte se přílohám, které mohou obsahovat velké množství soli, jako je slanina, sýr a barbecue omáčka, a zvolte raději salát.

Čínské nebo indické jídlo: zvolte obyčejnou rýži. Obsahuje méně soli než pilau nebo smažená rýže s vejci.

Sendviče: místo šunky nebo sýru čedar volte náplně, jako je kuřecí maso, vejce, mozzarella nebo zelenina, například avokádo nebo pečené papriky. A zkuste si dát salát a majonézu se sníženým obsahem tuku místo nakládané zeleniny nebo hořčice, které obvykle obsahují více soli.

Snídaně: místo plné anglické snídaně si dejte vejce na toastu s houbami a grilovanými rajčaty. Pokud si dáte maso, dejte si buď slaninu, nebo párek, ale ne obojí.

Salát: požádejte o dresinky nebo omáčky na straně, abyste si jich dali jen tolik, kolik potřebujete. Některé dresinky a omáčky mohou obsahovat hodně soli a tuku.

Více informací o soli a vaší stravě najdete v článku Sůl: fakta.

Rozpustné vitamínové doplňky, léky proti bolesti nebo zažívacím potížím

Pokud běžně užíváte rozpustné nebo šumivé vitamínové doplňky, šumivé léky proti bolesti nebo léky na zažívání, je dobré si uvědomit, že mohou obsahovat vysoké množství soli.

Možná byste měli zvážit přechod na nerozpustné tablety, zejména pokud vám bylo doporučeno hlídat si nebo snížit příjem soli.

Před změnou jakéhokoli léku, který užíváte, se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Odborník radí

Navigace pro příspěvek

Previous Post: Jak jíst méně nasycených tuků
Next Post: Jak v jídle omezit cukr

Přečtěte si také:

Jak začít cvičit. Tipy pro fitness začátečníky Odborník radí
8 tipů jak se zdravě stravovat Odborník radí
co jsou to sacharidy Co jsou to sacharidy, jaké sacharidy jíst Odborník radí
Jak začít běhat Jak začít běhat. 5 dílný běžecký tréninkový plán Odborník radí
Jak zhubnout po padesátce Jak zhubnout po padesátce. Jak na skvělou postava Odborník radí
Dietní plán na týden Odborník radí
Vegetariánská dieta Odborník radí
Levandulový sirup Odborník radí
Jak v jídle omezit cukr Odborník radí
Konzumace zpracovaných potravin Odborník radí
Jak na vyváženou dietu Odborník radí
Jak zhubnout a vytvarovat postavu Odborník radí

Nejnovější články

  • Jak fotografovat Měsíc pomocí chytrého telefonu
  • Q3
  • 9 tipů na focení: Jak získat skvělé fotky i ve tmě
  • Jak na přirozené fotky rodin: Zachyťte okamžiky, které mají duši
  • 9 tipů na focení lifestyle portrétů: Jak zachytit příběh v obraze
  • Jak fotit
  • Vybavení
  • Tipy na focení
  • Astro & Foto

Copyright © 2025 .

Powered by PressBook Blog WordPress theme