Skip to content

Magazín pro fotografy

svíčková na smetaně recept

Nejlepší svíčková na smetaně recept

Posted on 18 října, 2021 By Life Style

Nejlepší svíčková na smetaně recept

Na svíčkovou na smetaně budete podle tohoto receptu potřebovat:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 100 g špeku /slaniny
  • 2 bílé cibule
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1/4 celeru
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • olej na orestování pečení
  • brusinky a citron na ozdobu
  • houskový knedlík k podávání

Svíčková na smetaně postup přípravy

  1. Na přípravu svíčkové omáčky se klasicky používá pravá svíčková z hovězího masa. Místo tohoto kusu masa ale můžete použít i jiné části. Například plec, roštěnec nebo zadní hovězí.
  2. Jako první maso prošpikujte. Špek nebo slaninu nakrájejte na tenké špalíčky a dejte je do mrazáku, ať se s nimi pak lépe pracuje. Následně vyřežte nožem zářezy do masa a do nich vložte špalíčky špeku. Celý kus masa můžete ještě převázat nití, aby vše lépe drželo.
  3. Následně maso ze všech stran prosolte a zprudka ho orestujte na oleji v hrnci v tlustým dnem. Po pár minutách maso vytáhněte a na výpeku z něj orestujte cibuli. Počkejte, než zesklovatí, poté k ní přidejte omytou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Opékejte do zlatova.
  4. Zeleninu pak zasypte cukrem. Cukr nechte zkaramelizovat. Přidejte také ocet, koření a vše nechte povařit, ať se chutě propojí. Koření do svíčkové dejte do látkového sáčku, ať se vám později z omáčky snáze vytahuje.
  5. Maso vložte zpět do směsi na omáčku. Vše podlijte vývarem a přeneste do pekáčku.
  6. Pečte na 180 stupňů cca 2 hodiny tak, aby vše změklo. Maso by mělo být vždy ponořené.
  7. Až bude vše dopečené, vytáhněte maso a nechte ho odpočívat ve druhém pekáčku v rozehřáté troubě. 
  8. Ze směsi vytáhněte pytlíček s kořením a vše důkladně rozmixujte. 
  9. Omáčku můžete ještě propasírovat přes sítko. Nakonec přilijte smetanu ke šlehání a omáčku ještě dochuťte dle vašich preferencí. Omáčku zahřejte na sporáku, ať je teplá.
  10. Maso pokrájejte na tenké plátky, přelijte ho omáčkou a ozdobte plátkem citronu a brusinkami. Citron můžete ještě zastříknout šlehačkou ve spreji. Svíčkovou podávejte s houskovým nebo s karlovarským knedlíkem a s vychlazeným pivem. 
Nezařazené, Osvědčené recepty

Navigace pro příspěvek

Previous Post: 19 potravin s vysokým obsahem proteinu
Next Post: Recept: Thajská kuřecí polévka plná živin

Přečtěte si také:

bramborová polévka Bramborová polévka s hříbky Osvědčené recepty
Pikantní čočková polévka 945kJ Osvědčené recepty
Nejlepší značky tepelného čerpadla Nezařazené
Jak uvařit čočku snadno a chutně Osvědčené recepty
veganský sýr Výborný veganský sýr jen ze dvou ingrediencí Osvědčené recepty
Recept na fazolovou polévku z konzervy Osvědčené recepty
fazolová polévka Klasická fazolová polévka Osvědčené recepty
Klasické babiččiny fazole na kyselo Osvědčené recepty
Kam na dovolenou s dětmi Jak zabavit děti
Investice do bitcoinu Investování do bitcoinu: analýza virtuálního Eldoráda Nezařazené
fazolová polévka Fazolová polévka Osvědčené recepty
fazolová polévka z konzervy Fazolová polévka z konzervy Osvědčené recepty

Nejnovější články

  • Jak fotografovat Měsíc pomocí chytrého telefonu
  • Q3
  • 9 tipů na focení: Jak získat skvělé fotky i ve tmě
  • Jak na přirozené fotky rodin: Zachyťte okamžiky, které mají duši
  • 9 tipů na focení lifestyle portrétů: Jak zachytit příběh v obraze
  • Jak fotit
  • Vybavení
  • Tipy na focení
  • Astro & Foto

Copyright © 2025 .

Powered by PressBook Blog WordPress theme