Skip to content

Magazín pro fotografy

co jsou to sacharidy

Co jsou to sacharidy, jaké sacharidy jíst

Posted on 22 října, 2022 By Padne Krivky

Sacharidy jsou molekuly cukru, které spolu s bílkovinami a tuky tvoří jednou ze tří hlavních živin obsažených v potravinách a nápojích. Tělo štěpí sacharidy na glukózu. Glukóza neboli krevní cukr je hlavním zdrojem energie pro tělesné buňky, tkáně a orgány. Glukózu lze využít okamžitě nebo ji uložit do jater a svalů pro pozdější použití.

Jaké jsou různé druhy sacharidů

Existují tři hlavní typy sacharidů:

  • Cukry: Říká se jim také jednoduché sacharidy, protože jsou ve své nejzákladnější formě. Přidávají se do cukru ve sladkostech, dezertech, zpracovaných potravinách a nealkoholických nápojích. Zahrnují druhy cukru, které běžně doma užíváte a také se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a mléce.
  • Vláknina: Jedná se rovněž o komplexní sacharid. Tělo nedokáže většinu vlákniny rozložit, takže konzumace potravin obsahujících vlákninu vám může pomoci cítit se sytí a snížit pravděpodobnost přejídání. Strava s vysokým obsahem vlákniny má i další zdraví prospěšné účinky. Mohou pomoci předcházet žaludečním nebo střevním potížím, například zácpě. Mohou také pomoci snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Potraviny rostlinného původu obsahují velké množství vlákniny, zejména ovoce, zelenina, ořechy, semena, fazole a celozrnné výrobky.
  • Škroby: Jedná se o složité sacharidy, které se skládají z mnoha jednoduchých cukrů spojených dohromady. Vaše tělo potřebuje štěpit škroby na cukry, aby je mohlo využít k výrobě energie. Mezi škroby patří chléb, obiloviny a těstoviny. Zahrnují také některé druhy zeleniny, jako jsou brambory, hrách a kukuřice.

Které potraviny obsahují sacharidy

Mezi běžné sacharidové potraviny patří

  • Obiloviny: například chléb, nudle, těstoviny, krekry, sušenky, obiloviny a rýže.
  • Luštěniny: Včetně sušených fazolí, čočky a hrachu.
  • Ovoce: Například jablka, banány, bobuloviny, mango, melouny a pomeranče.
  • Mléčné výrobky: například mléko a jogurt.
  • Škrobová zelenina: například brambory, kukuřice a hrách.
  • Občerstvení a sladkosti: Například koláče, sušenky, cukrovinky a jiné zákusky.
  • Džusy, nealkoholické nápoje, ovocné nápoje, sportovní nápoje a energetické nápoje s cukrem.
  • Některé potraviny neobsahují mnoho sacharidů, například maso, ryby, drůbež, některé druhy sýrů, ořechy a oleje.

Jaké sacharidy bych měl jíst

Potřebujete jíst sacharidy, abyste tělu dodali energii. Pro zdraví je však důležité jíst správné druhy sacharidů:

  • Vybírejte především celozrnné a nerafinované obiloviny. Rafinované obiloviny jsou potraviny, z nichž byla odstraněna část zrn. Tím se také odstranily některé zdraví prospěšné živiny.
  • Celozrnné potraviny jsou například celozrnný chléb, hnědá rýže, celozrnná kukuřičná mouka a ovesné vločky. Nabízejí mnoho živin, které tělo potřebuje, jako jsou vitaminy, minerály a vláknina. Chcete-li zjistit, zda výrobek obsahuje hodně celých zrn, podívejte se na seznam složek na obalu a zjistěte, zda jsou celá zrna uvedena mezi prvními.
  • Dávejte přednost potravinám s vysokým obsahem vlákniny, Obsah vláknin se uvádí na zadní straně obalu potravin.
  • Snažte se vyhýbat potravinám s velkým množstvím přidaného cukru: tyto potraviny mohou mít vysoký obsah kalorií, ale nízkou výživovou hodnotu. Příliš mnoho přidaného cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi a může způsobit přibírání na váze. Zda potravina nebo nápoj obsahuje přidané cukry, zjistíte zkontrolováním štítku s nutričními údaji na zadní straně obalu potraviny. Uvádí, kolik celkového cukru a přidaného cukru je v dané potravině nebo nápoji.

Kolik sacharidů bych měl sníst

Neexistuje žádné jednotné množství sacharidů, které by lidé měli jíst. Toto množství se liší v závislosti na faktorech, jako je váš věk, pohlaví a zdravotní stav. V průměru by lidé měli denně přijímat 45-65 % kalorií ze sacharidů. Na etiketách s nutričními údaji se udává denní hodnota celkového množství sacharidů 275 gramů na den. Tento údaj vychází z denní stravy o hodnotě 2 000 kalorií. Vaše denní hodnota může být vyšší nebo nižší v závislosti na vaší kalorické potřebě a zdravotním stavu.

Je bezpečné jíst nízkosacharidovou dietu

Někteří lidé drží nízkosacharidovou dietu, aby se pokusili zhubnout. To obvykle znamená, že denně sníte 25 až 150 gramů sacharidů. Tento typ diety může být bezpečný, ale než s ní začnete, měli byste se poradit se svým lékařem. Jedním z problémů nízkosacharidových diet je, že mohou omezovat množství vlákniny, které denně přijímáte. Může být také obtížné je dlouhodobě dodržovat.

Odborník radí

Navigace pro příspěvek

Previous Post: 10 způsobů jak zhubnout a zpevnit stehna
Next Post: Jak nízkosacharidová dieta pomáhá při hubnutí

Přečtěte si také:

Levandulový sirup Odborník radí
Vegetariánská dieta Odborník radí
Jak v jídle omezit cukr Odborník radí
Konzumace zpracovaných potravin Odborník radí
Jak zhubnout po padesátce Jak zhubnout po padesátce. Jak na skvělou postava Odborník radí
Tipy pro stravu s nižším obsahem soli Odborník radí
8 tipů jak se zdravě stravovat Odborník radí
Jak zhubnout Jak zhubnout Odborník radí
Jak zhubnout a vytvarovat postavu Odborník radí
Jak na vyváženou dietu Odborník radí
Jak začít cvičit. Tipy pro fitness začátečníky Odborník radí
Jak začít běhat Jak začít běhat. 5 dílný běžecký tréninkový plán Odborník radí

Nejnovější články

  • Jak fotografovat Měsíc pomocí chytrého telefonu
  • Q3
  • 9 tipů na focení: Jak získat skvělé fotky i ve tmě
  • Jak na přirozené fotky rodin: Zachyťte okamžiky, které mají duši
  • 9 tipů na focení lifestyle portrétů: Jak zachytit příběh v obraze
  • Jak fotit
  • Vybavení
  • Tipy na focení
  • Astro & Foto

Copyright © 2025 .

Powered by PressBook Blog WordPress theme